Goodreads.

Igår skaffade jag något som det verkligen var på tiden att jag gjorde. Jag skaffade nämligen ett goodreads-konto! Där kan man ju verkligen hålla koll på sin läsning, vad man har läst och vad man vill läsa. Här på bloggen skriver jag ju inte om alla böcker jag läser, men där kommer jag betygsätta allt jag läser och ibland recensera också. Så ni som har goodreads kan ju kika in där, ni kanske hittar något boktips eller så kan ni tipsa mig om någon bok!

29 januari.

Så har halva denna vecka gått (alltså jag tycker alltid att det känns så fel att torsdag är mitt i veckan egentligen, onsdag är ju mitt i veckan på vardagarna bara). Inga föreläsningar varken igår eller idag, men har imorgon på förmiddagen igen. Så här såg min frukost ut denna dag: smörgåsar, varm choklad, yoghurt... och värktabletter. Så himla glad att jag inte har föreläsningar idag eftersom jag har mensvärk (som alltid är lika ovälkommet). Hej, värmekudde och tv-serier.

Tre från gårdagen.

Igår var jag på förmiddagen en kort stund på stan med mamma. Jag skulle köpa en handkräm (den som heter "pear and pink magnolia") som jag sett när jag var där med Medina. Kom därifrån med en tröja från rean också, som är alldeles nallebjörnsmjuk. Vet inte om det syns jättemycket på bilden, men färgade (inte toning som jag tagit de senaste gångerna) håret i fredags (är lite mörkare i verkligheten). Mellan kopparblond hette den, så vi kan väl kalla det det.
 
På eftermiddagen sedan tog jag bussen in till Karlstad då jag skulle ut och äta med mina universitetsvänner på kvällen. Efter en otroligt försenad buss kom jag till slut fram och vi begav oss mot restaurangen vi skulle äta på. Ett tapas-ställe, så vi tog in massa smårätter och delade på. Himla mysigt ställe måste jag säga!
 
Medan Anna och Louise var allt för mätta för efterrätt klämde jag och Sandra i oss en chokladbrownie (smakade som kladdkaka) med grädde. Vi delade på en alltså, var alldeles för mätta för att ta en varsin. Efter att ha suttit och ätit, pratat och skrattat i flera timmar på restaurangen åkte vi hem till Louise. Jag kunde dock inte stanna så himla länge (med andra ord en halvtimme typ) då min sista buss hem gick vid tio (sämst busstider). Hade i alla fall en himla trevlig kväll!

Igår.

Mötte upp Medina (som jag åker med till Liverpool om några månader, woohoo) ↑ igår eftermiddag för en fika på stan. Folk hann komma och gå innan vi var färdigfikade (läs: färdigpratade - eller ja, vi är nog aldrig färdigpratade). Sedan gick vi runt i butiker och helt plötsligt var det stängningsdags.
 
En riktigt bra torsdagseftermiddag helt enkelt.

The heart and the salt of the soul.


21 januari.

Igår var jag tillbaka på universitetet efter att inte ha satt min fot där sedan i mitten på december. Termin 2 av 10 är igång, som jag skrev på instagram (@lisaasvarld). Känns skönt att vara igång igen, vara tillbaka i vardagen så att säga. Denna termin kommer ju också min första VFU (alltså praktik ute i en gymnasieskola) vilket är både spännande och lite skrämmande. Som en lärare sa igår - ni ska gå från att vara studenter till att vara ledare/lärare under den tiden. Annorlunda minst sagt.

Kommande filmer.

Här kommer trailers till filmer som kommer under året och som jag vill spana in:
 
UNBROKEN (okej, den här har ju släppts, men har med den ändå för att den verkar bra)
 
CIRKELN (har ju läst böckerna, så denna är jag väldigt spänd på!)
 
AMERICAN SNIPER
 
KINGSMAN - THE SECRET SERVICE
 
JUPITER ASCENDING
 
THE AVENGERS - AGE OF ULTRON
 
MINIONS
 
THE LONGEST RIDE

Fem år av hår.

Blev inspirerad av detta inlägg hos niotillfem, så tänkte vi skulle titta på min hårhistoria. I alla fall fem år tillbaka, min hårresa från flera år med mörktfärgat hår tillbaka till ljust hår. Innan hade jag lite olika mörka hårfärger och frisyrer - allt från mörktbrunt med och utan lugg till mörkrött hår utan och sedan med lugg. Så här har det sett ut:
 
2010. Mörkt och långt. Ganska trist frisyr egentligen, var bara långt och rakt typ. Tror att det var mer åt det röda hållet fortfarande första halvåret och sedan mer åt svarta hållet, lite slingor ser det ut som att jag hade också på vissa bilder. Hade det för det mesta uppsatt har jag för mig. Har svårt att hitta bilder från detta år, vet inte om jag hade något ryck för några år sedan och raderade en massa bilder eller något... synd såhär i efterhand!
 
2011. Fram till maj/juni var det fortfarande mörkt, men sedan började det slingas och bli ljusare (satt hur länge som helst hos frisören med blonderingen i för det ville inte bli ljust). Det var dock fortfarande kvar mörka strån väldigt länge (till och med året efter). Överlag var väl det här året mellanperioden mellan mörkt och ljust hår, någonting mittemellan. Klippte av väldigt mycket på längden och klippte även upp håret lite, så att det blev lite mer frisyr. Det bästa av allt - självlockarna kom fram då (på den svartvita bilden är håret ej lockat, utan somnade bara med lite fuktigt hår). Den hösten hade jag bra hår-dagar väldigt ofta faktiskt!
 
2012. Började året med att klippa av ännu mer än av jag gjort året innan. Det var väl detta år det började gå mot kortare och kortare. På sommaren blev mitt hår jätteblont (det var det blondaste jag haft tror jag som inte är min äkta hårfärg). På hösten sedan klippte jag ännu lite kortare (med några etapper, eftersom det varit uppklippt innan) och lade i ombré.
 
2013. Samma frisyr som jag haft på hösten innan till och börja med, fast lite längre eftersom jag var för lat för att gå och klippa mig. Sedan när jag drog mig iväg så klippte jag lång page istället. Hade kvar ombré fram till sommaren (då hade den kommit så långt ner, så ville återgå mot ljusare istället), sedan gick jag mot enfärgat ljusare istället (med lite slingor kvar från när vi tog bort ombrén). Den här dagen hade jag typ bäst hårdag, men har bara en webcambild från det...
 
2014. Förra året var nog mitt favoritår bland mitt hår. Känns som att jag hittat rätt liksom. Lång page (när jag väl klipper mig) och guldblont hår såg det ut för det mesta, tills i höstas. Då blev det lite röd ton i det blonda. Är ju en toning som jag hittat den perfekta nyansen i, men ska försöka hitta den som färg istället (så det inte går ur så fort). Lockade håret mer än vanligt detta året (till och med till vardags ibland), men ska inte ljuga, hade det uppsatt för det mesta ändå.

We call against the tide.

Alltså hans röst, så härligt raspig!
 
Andra bra låtar med honom: denna, denna och denna.

"Filmmaking is a chance to live many lifetimes"

Här kommer lite snack om TV-serier och filmer, för ja, jag älskar ju att prata om sådant som ni vet! Några är gamla och några är nya:
 
Once Upon A Time (tv-serie) - den här serien började jag titta på när det började sändas. Kollade säsong ett och lite på säsong två, sedan kom annat ivägen (ehrm, utlandsstudierna) så glömdes den bort. För ett tag sedan dock så började jag titta igen och nu är jag äntligen ikapp (den är inne på sin fjärde säsong). Dessvärre betyder det att jag nu måste vänta några månader på fler avsnitt (är ju mid-season uppehåll just nu)... så himla jobbigt att behöva vänta när det slutade så spännande! Det här är en serie som jag tycker blir bara bättre och bättre. De knyter ihop så många sagor på så uppfinningsrika sätt och, förutom CGI:n som är sådär ibland, så är det en suverän serie!
 
Endeavour (tv-serie/mini-serie) - den här serien började jag titta på nyss (efter ett tips från min pappa). En brittisk deckarserie som handlar om en ung DC Endeavour Morse (finns ju denna serie, men detta är när han är ung, ganska i början på sin karriär) som löser mord tillsammans med DI Thursday i Oxford. Mamma och jag håller på och betar av säsong ett just nu (samtidigt som vi kollar på säsong 2 som går på SVT1 på lördagar). Likt Sherlock är det inte många avsnitt per säsong, men de är 1,5 h istället per avsnitt. Tips för den som gillar mordgåtor och brittiska deckare!
 
Shameless US (tv-serie) - den här serien började jag titta på när det började sändas, nu är den inne på sin femte säsong. Fjärde säsongen var briljant! Det känns som att när man väljer att göra en serie med säsonger som är med färre avsnitt (alltså inte 22-24 avsnitt) så blir det mer kvalité på varje avsnitt. Vill bara påminna om denna serie för den som inte sett den ännu - se den! Humor blandat med allvar om den dysfunktionella familjen Gallagher.
 
The Hobbit: The Battle of the Five Armies (film) - ja, den här sa jag ju att jag skulle skriva om för ett tag sedan men det glömdes bort... I alla fall, här kommer mina tankar om den. Den fortsätter på samma spår som de andra Hobbit-filmerna, men det är ju först i denna som det är mer krig än äventyr. Det är den kortaste filmen av  trilogin och det märks faktiskt - skulle vilja ha haft mer utdraget i vissa scener. Läste någonstans dock att extended version kommer vara ungefär en halvtimme längre än theatrical version, så det vill jag se! Överlag ändå riktigt, riktigt bra. Kan inte bestämma mig för vilken av delarna jag gillar bäst - får väl ha ett maraton med alla tre sedan och välja.
 
Gone Girl (film) - den här såg jag för en-två veckor sedan tillsammans med mamma. Hon hade läst boken innan, det hade inte jag. Vad jag förstått så är det väldigt delade meningar om denna film - vissa tycker att den är konstig och förvirrande medan andra tycker att den är suverän. Jag lutar mer åt det sistnämnda! Mamma sa att det är ju mycket mer detaljerat i boken, så hon kunde förstå om vissa tycker att den är lite svårförstådd. Jag som inte hade läst boken tyckte faktiskt inte att den var så svår att förstå ändå. Gillian Flynn som skrev boken skrev ju också screenplay till filmen, så jag tror nog hon tog med de sakerna hon tyckte kändes viktiga för att förstå historian. Jag tyckte helt enkelt att det var en himla bra, lite annorlunda, psykologisk thriller. Man sitter genom filmen och tänker - vem är "the bad guy" egentligen?
 
Predestination (film) - den här såg jag under mellandagarna hemma hos pappa. Hade inga förväntningar alls på filmen då jag inte visste någonting om den, vilket är skönt ibland. Höga förväntningar kan förstöra många filmer. Jag vill inte säga för mycket om filmen, för jag vill ge er samma upplevelse som jag hade. Och att beskriva filmens handling är väldigt svårt. Det är en blandning av sci-fi, thriller, drama och så vidare. Många genrer i en film. Jag tyckte ändå att den var sevärd, en väldigt annorlunda film som lämnar en lite förvirrad på slutet, sådär som filmer kan göra ibland (liksom "vad är det jag precis har tittat på?"). Se den!

Throwback Thursday.


Semester i Grekland somrarna -06 och -07. Hur skönt skulle det inte vara med värme just nu?
 
På tal om semester. Har gjort en ny kategori - "resor". Där ni, som namnet tyder på, hittar bilder från resor jag gjort och kommer göra. Blir lite lättare att hitta än att ha allting under "bilder" bara.

12 januari.

Så var sista veckan av ledighet (eller vad man ska kalla det) här innan vårterminen drar igång för mig, nästa tisdag börjar jag Engelska II. Ska bli skönt att komma tillbaka till lite vardag ändå, även om ledighet är härligt (eller mer än det) också.
 
I förmiddags (och en del av eftermiddagen) tittade jag på Golden Globe-galan som sändes inatt. Filmgala-säsongen är igång, äntligen! Hade egentligen tänkt att kolla direkt, men när klockan var ett och jag precis hade tittat klart på ett avsnitt av en serie stängde jag av datorn istället. Började som sagt kolla på det i förmiddags då, SVT play var snälla och sände det (ser nu att de delat upp röda mattan och galan i två olika avsnitt och tagit bort pauserna, det var det inte när jag kollade... så fick spola hela tiden). Tina Fey och Amy Poehler var suveräna hosts för tredje gången (synd att det var deras sista -  i alla fall enligt vad de säger) och jag fick upp ögonen för några filmer. Boyhood verkar intressant - den spelades in under 12 veckor som sträckte sig över tolv år. Skådisarna åldrades alltså naturligt under filmens gång. Den ska definitivt spanas in! The Imitiation Game (med fantastiska Cumberbatch) och The Theory of Everything ska också ses, de hade jag ögonen på innan, men de öppnades väl mer nu kan man väl säga.

Shameless | Season Five

Lyckan när man har väntat och väntat på en säsongspremiär av en serie och så släpper de första avsnittet tidigare. Egentligen släpps första avsnittet på säsong 5 först 11 januari i USA, men Showtime (kanalen som det sänds på där) har släppt första avsnittet idag istället på sin sida. Woohoo!

Throwback Thursday.

Mini-versioner av mig och min storebror ute i snön ❄

7 januari.

Vitt på backen - en ovanlig syn denna vinter.
 
Jag har denna dag gjort detta: tagit en sovmorgon, tittat på några avsnitt av serier, städat bort en massa dammråttor på mitt rum (dammsugit + skurat golvet - vuxenpoängen där alltså) och ja, inte mer än så. Kan ju ha att göra med att jag gick upp väldigt sent. Nu står jag inför det svåra valet - film eller bok? Jobbigt att vara ledig alltså.

4 januari.

Efter att ha skjutit upp/ignorerat/förträngt mina två hemtentor/uppsatser som ska in till veckan som kommer så ska jag denna söndag sitta och göra klart dem. Den ena är i alla fall i princip klar, bara lite finputs som ska till. Den andra, ja... den är i alla fall påbörjad.

Min brors födelsedag.

Igår firade vi min brors födelsedag, som egentligen är idag den fjärde januari, med familjen och tårta & kaffe. Grattis på din 23-årsdag, storebror!

Happy New Year!

Nyårsafton spenderade jag tillsammans med min mamma och moster, precis som förra året. Min moster bjöd oss på mat på Slottskällaren. Sena eftermiddagen/kvällen började vi dock hemma hos henne. Vi gjorde en caesarsallad som en slags förrätt och gjorde oss i ordning för kvällen.
 
Iordningfixande. Hade musik på i bakgrunden och stod och lockade håret med locktången hur länge som helst, både på mig själv och på mamma. Och lite sminkande också.
 
Klart (håret satte jag dock upp halvt sedan). Ny klänning och nya örhängen på (som jag köpte när jag och min faster var och shoppade i måndags), samt mina högklackade vita skor som knappt är använda.
 
Lite fler bilder på hur jag såg ut. Ville bara vara lite ego, det är ju inte alltid man är finklädd och uppiffad liksom.
 
Redo att gå! Klockan nio hade vi reserverat bord, så ett tag innan tog vi bussen in till stan.
 
På plats.
 
Vi skippade förrätt då vi redan ätit salladen innan. Tog varmrätten direkt istället (oxfilépepparstek med potatisgratäng) och sedan efterrätt (vaniljglass med varm chokladsås). Och baileys i väntan på att klockan skulle bli midnatt. Vi hade utsikt mot slottet så när klockan slog tolv så hade vi jättebra utsikt över fyrverkerierna.
 
Vi satt kvar en stund, sedan tog vi en promenad hem till min moster. Så var nyårsfirandet i princip slut.
 Hejdå 2014, hej 2015!
 
(Ni får ursäkta att bilderna är lite suddiga, märkte efteråt att ISO:n varit på 1600, oops)

RSS 2.0