Sista fredagen i maj.

Såhär såg det ut för en liten stund sedan. Jag tog en (icke-välbehövlig) paus i mitt skrivande och satte mig ute på soliga altanen med mamma och fikade lite chokladcroissants och bubbel (alkoholfritt, men gott ändå). Jag ska få fram skrivarglöden nu och göra klart denna inlämningsuppgift, så jag slipper sitta med den ikväll (eller i helgen). Helgen kommer sedan gå åt till litteraturtenta-plugg, men jag hinner klämma in att träffa Anton också.
 
Och så ska jag se säsongsavslutningen av Outlander. Förra avsnittet var så himla spännandetragisktfinthemskt och en massa andra adjektiv och så lät dem en vänta två veckor på det här avsnittet pga Memorial Day-weekend i USA. De försöker ta livet av en. Har förresten köpt första boken i bokserien som serien baseras på, men jag har tänkt att ta med den när jag ska till sommarstugan i sommar då den ändå är på så många sidor (800+).
 
Ha en himla bra helg allihopa!

28 maj.

Idag gick jag upp med tuppen, eller ja, nästan. Tidigare än vad jag gått upp på sistone i alla fall, har snoozat alldeles för mycket. Hur som haver, följde med mamma som skulle in för mammografi i Örebro och sedan gjorde vi en mammadotter-dag av det (passande eftersom det är mors-dag på söndag och hon tyvärr jobbar då) och gick en runda på stan och tog en fika. Tog en jättegod citronmarängpaj (som dessutom var laktos- och glutenfri = min mage som är lite känslig mot laktos bara "yes!"), som jag kanske ska försöka mig på att baka i sommar någon gång.
 
Det jag har på mig på bilden är förövrigt inte något nytt om någon undrade, men jag kände mig väldigt ego så jag tog en bild på mig själv i provhytten. Detta provade jag, men det fick inte följa med mig hem trots att det matchade med mina strumpor. Det mest oväntade (med ett stort ! ) som följde med mig hem var leopardshortsen som skymtas i bakgrunden. Hade någon sagt det till mig imorse hade jag bara skrattat och sagt "skulle inte tro det". Men så blev det.
 
Nej, nu ska fashion-wannabe-bloggern Lisa istället för att sitta här och skriva, ta och läsa denna som (äntligen) damp ner i brevlådan idag!

Det var en sommar som aldrig tog slut för vi levde varenda minut.

Tre svenskar. Två låtar på svenska, en på engelska.
 
 
 

27 maj.

Snart är alla inlämningsuppgifter klara och de två sista tentorna avklarade. Eller ja, med snart menar jag nästa torsdag. Det kanske inte är så snart egentligen nu när jag tänker efter (känns ju som en evighet). Hur som helst, sitter med en just nu som ska in på söndag (och den är nästan färdigskriven förövrigt) - vilket är helt otroligt eftersom jag alltid gör allt i sista minuten annars. Jag tänkte att jag skulle bli klar med den, hoppa på nästa och sedan kunna plugga i helgen till min litteraturtenta jag har på måndag. Just nu vill jag bara ge mig själv en klapp på axeln och säga "bra jobbat Lisa, du har framförhållning för engångsskull". Vilket jag precis gjorde också.
 

Nyligen läst i min bokhylla.

Här kommer tips på några av alla böcker som jag läst det här året. Ni kan kolla här också för att se mer av det jag läst (detta år och tidigare) och kanske få något mer tips där. Har ju ändå läst 14 stycken än så länge detta år (+ läst om böcker jag redan läst), så finns att välja bland.
 
Vi börjar med den jag läste allra senast. It's Not Me, It's You av Mhairi McFarlene (förnamnet uttalas Vah-Ree så ni vet om ni ska diskutera hennes böcker någon gång). Det är hennes tredje bok (har läst hennes tidigare också) och hon håller samma nivå fortfarande! Hon mixar humor (alltså, ibland skrattar jag rakt ut) med kärlek, men är ändå väldigt verklig eller vad man ska säga. Karaktärerna och historierna känns inte allt för långt bort från verkligheten, vilket är skön kontrast mot annat jag läser. Just denna bok handlar om Delias liv som plötsligt faller samman och hon lämnar Newcastle och hamnar hos sin bästa vän i London och börjar sakta men säkert bygga upp sig själv igen. Rekommenderas!
 
What I Thought Was True av Huntley Fitzpatrick var den som jag läste förra veckan och ni såg en glimt av på en bild. Det är hennes andra roman, men jag har inte läst hennes första än (jag väntar dock på att den ska dimpa ner i brevlådan, vill att den ska komma nu nu nu). Eftersom jag beställt en till av henne kan ni ju gissa att jag gillade denna! Den var så himla fin, men hade ändå sina mörka sidor, allt var liksom inte "puttinuttigt" om ni förstår vad jag menar. Älskar sättet Fitzpatrick skriver på! Den här bara måste ni läsa i sommar. Handligen hittar ni här.
 
Where She Went av Gayle Forman läste jag för några månader sedan. Det är uppföljaren till If I Stay, men den här är från Adams perspektiv (den andra var ju från Mias). Jag gillade nog faktiskt den här mer än vad jag gillade If I Stay, men det kan vara för att jag såg filmatiseringen innan jag läste den boken så jag visste redan vad som skulle hända nästan hela tiden. Jag tror också att det var för att det var från en killes perspektiv vilket är en skön kontrast då i princip allt jag läser är från en kvinnlig synvinkel. Älskar älskar älskar Formans sätt att skriva. Den här boken rekommenderar jag om ni har läst/sett If I Stay såklart, är ju lite dumt att hoppa in i den här innan den andra. Ni kan ju helst ha på denna musik när ni läser.
 
Dare You To av Katie McGarry läste jag för ett par månader sedan, men läste faktiskt om den en kväll för ett par veckor sedan. Trots världens fulaste omslag är den väldigt bra. Den är en del av bokserien Pushing the Limits (har läst tre, finns fem tror jag -  de är dock ganska fristående allihopa) och det här är den andra och också min favorit av dem. Den här handlar om Beths historia (en sidokaraktär från Pushing the Limits), en karaktär som jag inte gillade så värst mycket i den första boken men som jag efter denna verkligen gillar!
 
When You Were Mine av Rebecca Serle började jag läsa något kapitel i förra året, men sedan kom annat emellan. I början på detta året plockade jag dock upp den igen och läste ut den på ett par dagar! En väldigt fin bok som är som en modern version av Romeo och Julia, fast som handlar om den där tjejen som Romeo älskade innan Julia. Kanske låter lite knasigt och som att den kommer vara deprimerande, men den är väldigt bra faktiskt! Den blev bara bättre ju längre in i boken man kom. Jag ska nog ta och läsa om den i sommar. Och ni, ja, läs den vetja!
 
Här kommer några bubblare också (som jag inte läst detta året, men som är ♥): Anna and the French Kiss-bokserien av Stephanie Perkins (Isla delen är bäst!), Jellicoe Road (och allt annat av Melina Marchetta), Before I Fall av Lauren Oliver och Fangirl samt Eleanor & Park av Rainbow Rowell.
 
Har ni några tips på böcker som ni tycker är ah-ma-gad-det-här-måste-hon-läsa, så är det bara att ni ger det till mig, älskar att få boktips!

Och så var det söndag igen.

Igår eftermiddag åkte jag och mamma in till Örebro för att spendera resten av dagen med min moster tillika mammas syster. Vi skulle på italiensk restaurang först och sedan titta på ESC-finalen tillsammans hemma hos henne.
 
Tyvärr blev det inte det italienska stället för där var det fullsmockat, så vi gick till Texas Long Horn istället. En god köttbit funkar alltid! Jag tog ryggbiff med vitlökssmör som bara smälte i munnen (perfekt medium rare) och till efterrätt cheesecake (som också smälte i munnen i och för sig). Mumsigt var det, även om jag varit inställd på italiano.
 
Påväg hem till min moster i kvällssolen. Man trodde nästan att det var sommar, så varmt var det ute! Kunde nog faktiskt ha gått utan jackan på mig.
 
Den här bilden får symbolisera ESC-tittandet. Godis, ostbågar, läsk, eget poängsättande på bidragen och hejande på Måns bestod det av. Heja, heja! Jag trodde faktiskt inte att Sverige skulle vinna, men det gjorde vi ju!
 
Efter att finalen var slut blev det sängen, eller ja, bäddsoffan för min egen del. I förmiddags blev det på med gårdagens kläder och sedan bussen hem till småstan.
 
Nu ska jag snart iväg på en promenad med Medina och sedan ska jag skriva en inlämningsuppgift som ska in innan imorgonbitti (att jag alltid gör allt i sista minuten... sämst karaktärsdrag). Ha en fortsatt trevlig söndag allihopa!

Igår och idag.

Igår: ordnade till altanen inför sommaren (det vill säga dammsög, dammade, skurade, satte upp gardiner osv), satt ute och läste bok när det var klart eftersom solen sken, tog en promenad och mötte Medina som precis kommit från universitetet och så gick vi hem till mig och bakade kladdkaka och umgicks och sedan tittade jag på ESC tillsammans med mamma senare på kvällen. Och ja, just det, läste bok till fyra på morgonen nästa dag...
 
Idag: sov inte bort hela dagen om ni trodde det (gick upp klockan tio faktiskt), bakade kolasnittar och chokladmuffins med en nutellagömma (tog typ ett vanligt chokladmuffinsrecept och la i en klick nutella i varje form innan muffinssmeten åkte i - supersmarrigt), sedan kom Rebecca hem till mig efter att hon slutat jobbet för dagen och jag bjöd henne på det nybakade fikat (som precis hann bli klart innan hon kom) och umgicks med henne resten av dagen. Perfekt start på helgen!

20 maj.

Jag hade egentligen tänkt att åka in till universitetet idag, men mina fellow engelskalärarstudenter skulle inte gå på föreläsningen så då ville jag inte sitta själv där när jag istället kunde ta en kopp kaffe och sitta ute på altanen och läsa när solen ändå tittade fram. Det kommer förövrigt dyka upp ett inlägg inom de närmsta dagarna med några böcker jag läst på sistone (bland annat boken ni skymtar ovan). Var ett tag sedan jag skrev om det, är ju så van vid goodreads nu för tiden.
 
Har inte varit på universitet på år och dagar känns det som (har ju bara två dagar i veckan, men 2 av 3 föreläsningar finns inspelade så man kan se dem så istället och förra veckan var det ingen tredje). Nu är det bara nästa vecka kvar med föreläsningar och veckan efter sista tentorna för denna termin. Fick förresten glädjande besked för några minuter sedan att jag fick godkänt (nära vg, så låg inte ens nära underkänt) på min lingvistikomtenta som jag gått och oroat mig så mycket för. Hade inte känts så himla roligt att ha kvar den i höst, men nu slipper jag tänka på det!

We’ll run this ship together.

Den här låten har fastnat i mitt huvud, men jag har inte bestämt mig för om det är en bra eller dålig sak att den gjort det.

15 maj.

Igår, på Kristi Himmelfärdsdag, bakade jag en paj. En rabarberpaj, såklart, eftersom det är säsong för svensk rabarber nu. Sedan åts den tillsammans med vaniljsås (orkade inte göra egen, den på bilden var väldigt god dock), eller kanske tvärtom, sås med paj. Sommarkänslor fick man i alla fall. 
 
Detta recept följde jag mer eller mindre ifall någon vill efterapa.
 
Idag efter att jag klippt gräset, plockade jag några blommor och tog in. Jag vet att gullvivor (de gula och röda) är fridlysta, men de växer fritt på gräsmattan så de skulle ändå ätit upps av gräsklipparen. Att bara gå ut och hämta blommor istället för att köpa en bukett, det är somrigt det. Och så luktar det ju nyklippt gräs också, bara det liksom.
 
Förutom gräsklippning och blomplockning har dagen mest spenderats i läsfåtöljen med en bok framför mig. Nu ska jag kolla på säsongsavslutningen av Grey's som jag hört ska ge lite bättre avslut till Derek (hoppas det!). Sedan lite senare blir det en promenad med Medina. Och på tal om henne, idag är det en månad kvar tills vi åker till England tillsammans. Woohoo!
 
Det var allt för nu, over and out.

Outlander.

Nu har jag ännu en serie jag vill tipsa om! Jag hoppas att ni inte blir trötta på film- och serietips (känns som att jag skrivit mycket om det på sistone), men denna bara måste jag skriva om. Outlander heter den, som ni förmodligen förstod av rubriken. Den är baserad på denna bokserie.
 
Det är en brittiskt-amerikansk producerad serie som utspelar sig uppe i the Scottish Highlands. Den handlar om engelska Claire som år 1945 är på smekmånad tillsammans med sin man (efter att ha varit ifrån varandra under andra världskriget när hon var krigssjuksköterska och han jobbade för underättelsetjänsten) i Skottland. När Claire besöker en stencirkel skickas hon på ett mystiskt vis tillbaka i tiden till år 1743. En tid där det är osämja mellan skottarna och engelsmännen. Claire hamnar hos klanen MacKenzie, där hon ses som en "sassenach" (outlander).
 
Jag har tänkt att se den här serien rätt länge, så jag är glad att jag äntligen tog mig i kragen och gjorde det. Alltså, den här serien är så bra! Skulle kunna skriva en massa utropstecken för att poängtera det, men det gör jag inte. Jag gillar serier som blandar historia med drama, romantik och ja, varför inte lite tidsresande också. Älskar också att de pratar gaelic (det keltiska språket som talas uppe i höglandet) i serien. Jag började titta på denna serie sent i lördagskväll och har nu bara ett par avsnitt kvar sedan är jag ikapp (på något vis har jag faktiskt hunnit med att göra andra saker emellan tittandet också). Har ledmotivet i huvudet när jag inte tittar... oops.
 
Vill egentligen bara säga att ni borde se den såklart!
 

9 maj.

 
En till vecka är snart förbi. Nu har jag bara fyra (!!) veckor kvar på denna termin vilket involverar 7 inlämningsuppgifter (om amerikansk/brittisk historia, litteraturhistoria och litteratur ifall någon undrar) och 2 salstentor. Och inte långt kvar till Englands-resan heller!
 
Sedan igår eftermiddag är jag på lite trist humör. Verkar vara strul med min praktik... min handledare skrev i att jag varit där sjutton av sjutton dagar (hon jobbar ej måndagar, så då fick jag jobba hemifrån) och mina vfu-didaktiker ifrågasätter detta då minimum dagar på praktiken är nitton. Gaaah... Jag hoppas att det löser sig på något sätt! Mailade igårkväll så jag får vänta till efter helgen för att se vad som händer. Jobbigt att behöva vänta... Varför jag är så uppstressad över det är för att min VFU är 7,5 högskolepoäng (en termin är 30), så den är en väldigt stor del!
 
Ikväll lägger jag det åt sidan (eller försöker göra det i alla fall) och ska på bio med Anton, hans bror och min bror. Vi ska se The Avengers: Age of Ultron.

Unbroken.

Igår tittade jag på den verklighetsbaserade filmen Unbroken. Den handlar om OS-atleten Louis Zamperinis kamp under andra världskriget med tillbakablickar på barndomen och triumferna som friidrottare. Efter ett motorfel krachar hans flygplan i havet och han överlever mer än en månad (47 dagar) på öppet hav. Han blir sedan "räddad" av ett japanskt krigsfartyg och resten av kriget (mer än två och ett halvt år) spenderas i japanska fångläger där han tvingas utstå brutal misshandel, tvångsarbete och svält.
 
Jack O'Connell spelar huvudrollen i filmen regisserad av Angelina Jolie. O'Connell briljerar (han kommer bli något, jag lovar!) i en film som trots en intressant historia (jag kan inte sluta fascineras över den!) saknar något. Den kommer inte in på djupet så som man skulle vilja att den gjorde. Missförstå mig inte här, det är en väldigt bra film, men det är ungefär som att äta god mat som man ändå tänker att det saknas någon krydda i. Det lilla extra. Den saknar det där som får en att säga "wow". Fast ändock värd att se tack vare skådespelarinsatserna i filmen och om man gillar att se filmer där en person inte låter sig brytas ner trots motgångar (minst sagt).
 
"If you can take it, you can make it"

Sing along to in the shower.

Gifs from Tumblr.
 
Låtar som jag för tillfället sjunger med till när jag ska städa, diska, vill sjunga med till i duschen eller stå i myskläder och dansa när ingen annan kollar. Varning! Det mesta är bubbelgummigt.
 
Länk till lista.

Daredevil.

Glöm den där B-filmen Daredevil (2003) med Ben Affleck som Matt Murdock, den här serien spöar skiten ur den och ger karaktären och hans värld rättvisa!
 
Det är Marvel, men det är annorlunda mot vad Marvel brukar vara. Den här serien är mörkare och mer våldsam än vad man är van att se Marvel. Lite råare, blodigare och på något sätt mer realistiskt. Jag tycker att det passar Daredevil väldigt bra, det ska inte vara Iron Man stuk på det. Det skulle vara fel för denna serie, det här är baksidan av det som blir kvar när The Avengers har räddat världen.
 
Ett nedgånget och bortglömt Hell's Kitchen i New York, med korrupta poliser och hög kriminalitet. Charlie Cox passar perfekt som advokaten Matt Murdock på dagen och Daredevil på natten. Vincent D'Onofrio är som gjord för att vara hans fiende Wilson Fisk. Resten av casten är också himla bra för den delen! Mitt True Blood-hjärta blir väldigt glad av att se Deborah Ann Woll (Karen Page) igen.
 
Hela säsong 1 med 13 avsnitt finns att se på Netflix och ni behöver inte vara oroliga, det är bekräftat att det blir en säsong 2! Sedan kommer ju också Daredevil tillsammans med Jessica Jones, Luke Cage, och Iron Fist att mötas i serien The Defenders, men först ska de andra tre få sina egna serier (jag är mest spänd på A.K.A Jessica Jones med Krysten Ritter i huvudrollen). Allt kommer på Netflix. 

Såhär såg första maj ut.

Igår firade vi (det vill säga jag, mamma, brormin, min moster och min morfar) min mormor i förskott (hon fyller på måndag) med smörgåstårta och pizza, enligt tradition. Jag åt pizza, för smörgåstårta är inget vidare enligt mig.
 
Såhär såg jag ut. Alltså, jag trivs så himla mycket i min (relativt) nya frisyr!!
 
Det fikades, såklart, när maten hade smält lite. Jag hade bakat en Key Lime Pie, följde detta recept, som var himla smaskens om jag får säga det själv!
 
Och sedan så pratades det, tittades på lite youtube-klipp, åts lite mer godis och bara var tills det var dags att åka hem. Väl hemma tittade jag och min bror på ett par avsnitt av Daredevil, som jag tänkte berätta om, men det blir i ett eget inlägg.

RSS 2.0